Image (Voor Altijd) Een Gat in Mijn Hart

(Voor Altijd) Een Gat in Mijn Hart

Op 4 oktober 1992 stort een vliegtuig neer in de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. Veel buurtbewoners zien de ramp gebeuren, verliezen hun huis, familieleden of vrienden.

Ook kinderen zien het vliegtuig, de vuurzee waaruit mensen proberen te ontsnappen en het gat dat overblijft. Akwasi Ansah zag dit alles op 4-jarige leeftijd, vanuit het raam van de flat tegenover Groeneveen. Op school maakten hij en andere kinderen uit de buurt tekeningen en verhalen over wat zijn zagen, die werden gebundeld in een boek.

In 2022 begint Akwasi een zoektocht vanuit de verhalen en tekeningen uit dat boek. Daaruit ontstond de documentaire ‘Een gat in mijn hart’, waar Akwasi samen met zijn lotgenoten de confrontatie met hun trauma aangaat. Welke plek hebben de ervaringen van 30 jaar geleden vandaag de dag nog in hun leven? Is het trauma iets om op te lossen, of juist iets wat de ruimte verdient om er te zijn?

In 2023 wordt de documentaire aangevuld met een ‘explanimation’: ZWART’s allereerste geanimeerde short film Voor Altijd een Gat in Mijn Hart waarin meer voorgeschiedenis, context en nieuwe inzichten worden gedeeld rondom de vliegramp in de Bijlmer. Verteld vanuit kinderen uit de omgeving van de vliegramp, wat deze gebeurtenis met hen heeft gedaan en wat daarvan nog in hen leeft.

Recente uitzendingen

Default image (Voor Altijd) Een Gat in Mijn Hart

Voor altijd een gat in mijn hart

3 oktober 2023 01:00 - 01:19

Default image (Voor Altijd) Een Gat in Mijn Hart

2Doc:

4 oktober 2022 22:25 - 23:13

Meer uitzendingen