Sholeh Rezazadeh: 'Mensen zitten echt vast aan hun planning en soms wil ik gewoon iets spontaans doen'

Datum

Geschreven op 30 januari 2023

Datum

Geschreven op 30 januari 2023

Tags

Ze maakte haar debuut met De hemel is altijd paars, werd gelauwerd en met prijzen overladen. De complimenten zijn niet schaars. Liefde, verlangen en herinnering zijn als een rode draad door haar boek heen geweven. En maakt dat dit verhaal voelt als een warme winterjas op maat. Schrijver, dichter en performer Sholeh Rezazadeh was te gast bij De Nacht is ZWART.

De hemel is altijd paars

Toen Sholeh Rezazadeh pas net in Nederland was, begon ze al met schrijven. Sholeh Rezazadeh: "Ik was heel erg onzeker. Ik wilde schrijver zijn en ik wilde in het Nederlands schrijven. Mijn boek kwam tijdens de lockdown uit en zelfs de boekhandels waren dicht. Maar binnen vier of vijf dagen kreeg ik bericht van mijn uitgeverij dat de eerste druk uitverkocht was."

Het boek De hemel is altijd paars is nu bijna twee jaar oud, maar nog steeds krijgt Sholeh persoonlijke berichten: "Dat heb ik echt zo vaak, dat iemand die ik niet ken mij een bericht stuurt en dan haar of zijn persoonlijke verhaal met mij deelt. Lezers geven aan dat ze door het lezen van mijn boek een beetje door de ogen van mijn emoties of gedachten kijken en dat ze vergelijkbare ervaringen hebben gehad. En dat is wat literatuur of kunst moet doen: mensen het gevoel geven dat je niet de enige bent. Dat er heel veel mensen zijn die jou kunnen begrijpen. Zelfs dingen dat je niet eens kan verwoorden of uitleggen. Maar ja, dan lees je een boek of hoor je muziek en dan komen de emoties in je los."

Verschil Iran en Nederland

Waar Sholeh Rezazadeh het meest aan moest wennen toen ze tien jaar geleden naar Nederland kwam, was de ruimte voor spontaniteit. Rezazadeh: "Mensen zitten echt vast aan hun planning en soms wil ik gewoon iets spontaans doen. In Iran is het heel normaal dat je iemand gewoon belt of je gaat gewoon voor de deur staan en dan ben je welkom. Dan zetten ze alles eventjes neer, vergeten ze alle afspraken en wat er nog allemaal moet gebeuren. Ze zijn er dan voor jou en je geniet samen van het moment."

Negatief nieuws

Rezazadeh voelt zich machteloos door het vele negatieve nieuws uit Iran. Rezazadeh: "Iran is een mooi land met mooie mensen. Het is ook heel kleurrijk en heel rijk. Ja, niet per se qua geld maar gewoon rijk." In de media komen vooral de negatieve verhalen terug over Iran, maar in Iran zelf horen ze ook de negatieve verhalen over Nederland. Rezazadeh: "Een paar weken geleden belde mijn vrienden met de vraag of het wel goed ging. Ja, want jullie hebben helemaal geen gas! Wat is er gaande in Nederland?" Nadat Rezazadeh had uitgelegd dat er een energiecrisis is, maar dat zij gewoon lekker thuis zat, waren de vrienden weer gerustgesteld.

Gerelateerde artikelen

Radio
Image The Flexican maakte een Wat Anders uurmix van de grootste classics tussen 2000 en 2006
The Flexican maakte een Wat Anders uurmix van de grootste classics tussen 2000 en 2006

Radio
Image Partij voor de Dieren-Statenlid Ines Kostić: 'We zijn allemaal Team Planet'
Partij voor de Dieren-Statenlid Ines Kostić: 'We zijn allemaal Team Planet'

Radio
Image Diversity officer Aya Ezawa: 'Diversiteit en inclusie zou moeten aanvoelen als een feestje voor iedereen'
Diversity officer Aya Ezawa: 'Diversiteit en inclusie zou moeten aanvoelen als een feestje voor iedereen'

Radio
Image Jeanette Chedda: 'Als je in deze samenleving mee wil draaien heb je daar wel energie voor nodig'
Jeanette Chedda: 'Als je in deze samenleving mee wil draaien heb je daar wel energie voor nodig'