Partij voor de Dieren-Statenlid Ines Kostić: 'We zijn allemaal Team Planet'

Datum

Geschreven op 19 februari 2023

Datum

Geschreven op 19 februari 2023

Tags

Hoe zorgen we voor een positieve verandering voor mens, dier en de wereld? Dat is de belangrijkste vraag voor Partij voor de Dieren-Statenlid in Noord-Holland, Ines Kostić.

Waarom de Partij voor de Dieren?

Kostić: "Ik kom uit Bosnië Herzegovina. Toen ik 10 jaar was vluchtte ik met mijn ouders en broertje hiernaartoe. Dat heeft mij gevormd. Ik heb een groot gevoel voor rechtvaardigheid ontwikkeld en het besef dat het heel belangrijk is om je uit te spreken tegen alle vormen van onrecht."

Haar missie komt tot zijn recht bij de Partij voor de Dieren. Kostić: "Het opkomen voor dieren is één van de fundamenten dat als een soort symbool staat voor het opkomen voor de meest kwetsbaren. Dat spreekt me aan, het over grenzen heen denken en nadenken over hoe onze manier van leven impact heeft elders." De vraag rest natuurlijk: hoe doen ze dat in de praktijk?

Kostić: "Juist doordat Partij voor de Dieren steeds de zaken blijft benadrukken zorgt het ervoor dat de andere partijen mee worden getrokken naar de groenere, socialere en diervriendelijkere kant op. Die rol van de aanjager die de rest harder laat lopen, is uniek en cruciaal. Sylvana Simons heeft ook niets voor niets opgeroepen om nu te stemmen op Partij voor de Dieren, want het is eigenlijk de enige partij die voor systeemverandering is."

Team Planet

Zeker in deze tijd van onder andere woning-, klimaat-, energiecrisis ziet Kostić dat een verdeling tussen links en rechts tot niets leidt.

Over Partij voor de Dieren zegt Kostić daarom: "We zijn Team Planet. En eigenlijk is iedereen Team Planet, want dit is ons enige huisje dat we moeten koesteren. Durven doen wat nodig is en dat even loskoppelen van zoveel mogelijk zetels willen scoren over 4 jaar. Het langere termijn nadenken, hoe kan ik mensen daarin meenemen en waar sta ik echt voor? Dat is echt een probleem in de politiek geweest en daarom zeg ik, we moeten van die termen links en rechts af. Volgens mij hebben we een nieuwe generatie die ook ziet dat we totaal nieuwe oplossingen nodig hebben en daar hoort dan een andere term bij. Ik noem het Team Planet."

Burgers in de politiek

Een andere zorg is de afstand tussen burgers en de politiek, maar volgens Kostić is een burgerberaad de oplossing. Hier kunnen burgers van allerlei tools en wetenschappers, experts, politici etc. gebruikmaken om uiteindelijk tot oplossingen voor bepaalde problemen te komen.

Zelf werkt Kostić mee aan het burgerberaad in Noord-Holland. Zo heeft ze er bijvoorbeeld voor gezorgd dat mensen bekend raken met provinciale politiek en beter hun stem kunnen laten horen.

Kostić: "Met de burgers hebben wij ontzettend veel successen kunnen boeken. En daar ben ik echt wel trots op om te zien dat burgers ook hun eigen ervaringen meebrengen in de politiek. Wat je eigenlijk ook als politicus sterker maakt. Ik kan natuurlijk niet weten wat er allemaal speelt zonder al die mensen die daar wonen, werken, leven, dansen etc. Ik vind het fantastisch om met iedereen in gesprek te gaan en van ze te leren."

Gerelateerde artikelen

Radio
Image The Flexican maakte een Wat Anders uurmix van de grootste classics tussen 2000 en 2006
The Flexican maakte een Wat Anders uurmix van de grootste classics tussen 2000 en 2006

Radio
Image Diversity officer Aya Ezawa: 'Diversiteit en inclusie zou moeten aanvoelen als een feestje voor iedereen'
Diversity officer Aya Ezawa: 'Diversiteit en inclusie zou moeten aanvoelen als een feestje voor iedereen'

Radio
Image Jeanette Chedda: 'Als je in deze samenleving mee wil draaien heb je daar wel energie voor nodig'
Jeanette Chedda: 'Als je in deze samenleving mee wil draaien heb je daar wel energie voor nodig'

Radio
Image Sholeh Rezazadeh: 'Mensen zitten echt vast aan hun planning en soms wil ik gewoon iets spontaans doen'
Sholeh Rezazadeh: 'Mensen zitten echt vast aan hun planning en soms wil ik gewoon iets spontaans doen'