Vind hier de ingrediënten om de Bron Bron Taco te maken.
De Manurito is ontstaan toen Chef Kai de uitdaging aanging om van een bekende Surinaamse soep een broodje te maken. Naast de hoofdingrediënt: de pinda, speelt de bakbanaan ook een grote rol in het creëren van de Manurito. Groen, geel, zwart – gekookt, gebakken, gefrituurd: de bakbanaan is wereldwijd een onmisbaar product. Het verhaal van deze grote banaan begint in Zuidoost-Azië. Via Arabische handelaren reist-ie naar India en Afrika, en via slavenhandelaren belandt de bakbanaan uiteindelijk in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, en in de Caraïben. Binnen de Afrikaanse diaspora heeft de bakbanaan door de eeuwen heen een diepe culturele betekenis gekregen.
Het is voor veel mensen een dierbaar product, symbolisch bijna: zelfs onder de zwaarste omstandigheden eenvoudig te bereiden, en sterk verbonden met roots. Met identiteit. Ook in Suriname dus, waar ze de bakbanaan onder andere met pindasoep eten. En dan zijn er nog verschillende opties: doe je gebakken banaan in je soep of ga je voor tomtom, balletjes van gekookte banaan? Zelfs in Nederland kennen we ‘m in verschillende variaties. Dat komt door de verschillende culturen die hem naar ons land hebben meegenomen. Hou je bijvoorbeeld meer van pisang goreng of juist van bakabana? En dan natuurlijk de allerbelangrijkste vraag: met of zonder pindasaus?
DE PINDASAUS
3 grote uien, in blokjes gesneden
5 teentjes knoflook, gepureerd
2 tomaten, in blokjes
½ bosje bladselderij, fijngesneden
6 eetlepels Faya Lobi pindakaas
6 eetlepels gewone pindakaas
8 pimentkorrels
2 laurierblaadjes
1 Madame Jeanette peper
1 liter kippenbouillon
1 liter kokosmelk
2 kippenbouten
ZOETZUUR VAN KOMKOMMER EN RODE UI
1 grote komkommer, in dunne plakjes gesneden
1 rode ui, in dunne ringen
100 ml azijn
100 ml water
3 eetlepels suiker
1 theelepel zout
HET BROODJE
1 groene bakbanaan, doormidden gesneden
Olie om te frituren
KRUIDEN SLA EN GARNERING
Een plukje verse bladselderij
Een plukje verse koriander
Een plukje platte peterselie
Een handje fijngesneden bosui
Een handje geroosterde, gecrushte pinda
DE PINDASAUS
Stap 1: Verhit olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden uien en gepureerde knoflook toe. Bak tot de uien glazig zijn en de knoflook begint te geuren.
Stap 2: Voeg de tomaten en de selderij toe - Bak de tomatenblokjes en fijngesneden selderij mee totdat de tomaten zacht zijn.
Stap 3: Pindakaas toevoegen - Roer de Faya Lobi en gewone pindakaas door het mengsel tot het volledig is opgenomen.
Stap 4: Bouillon en kokosmelk - Voeg de kippenbouillon en kokosmelk toe. Breng het geheel aan de kook.
Stap 5: Kruiden toevoegen - Voeg de pimentkorrels, laurierblaadjes en Madame Jeanette toe. Laat de saus op laag vuur 20 minuten zachtjes pruttelen.
Stap 6: Kip bereiden - Bak de kippenbouten eerst goudbruin en laat ze daarna gaar worden in de pindasaus. Haal vervolgens de kip uit de saus en pluk het vlees van het bot. Bak de gepluisde kip nog eens krokant en blus de kip in de pan af met wat pindasaus.
ZOETZUUR VAN KOMKOMMER EN RODE UI
Stap 1: Doe de komkommerplakjes en rode uiringen in een kom.
Stap 2: Meng in een pan water, azijn, suiker en zout. Breng het aan de kook en giet het hete mengsel over de komkommer en de ui.
Stap 3: Laat het afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna in de koelkast voor minimaal 2 uur.
HET BROODJE
Stap 1: Verhit bakolie tot 180 graden.
Stap 2: Frituur de twee halve bakbananen tot die goudbruin zijn.
Stap 3: Haal de bakbananen uit de frituur en leg deze op een harde ondergrond. Plet de bananen vervolgens tot een platte schijf, en frituur deze nogmaals tot ze krokant zijn.
OPMAAK EN SERVEREN
Beleg de eerste helft van het gefrituurde ‘banaan-broodje’ met plakjes tomaat, zoetzure komkommer en een beetje pindasaus. Voeg daarna de geplukte, krokante kip toe en bedruip met wat extra pindasaus. Garneer met zoetzure rode ui, de verse kruiden sla en geroosterde pinda's voor de crunch. Plaats de tweede helft van de gefrituurde banaan bovenop als deksel. Besprenkel tot slot het ‘broodje’ desgewenst met nog wat pindasaus.
- Manuela Gonzalves Tavares
Bouw mee aan een divers en inclusief medialandschap
Ontvang korting op exclusieve evenementen
Ondersteun topdocumentaires zoals De Afhaalchinees
Beleef live televisieopnames zoals That's My Jam
Stap
Bekijk de velden hieronder. Bij sommige hebben we nog wat extra gegevens van je nodig.
Er is iets mis gegaan. Probeer het nog eens.
29 oktober 2024
Vind hier de ingrediënten om de Bron Bron Taco te maken.
27 oktober 2024
Vind hier de ingrediënten om het Paparoti broodje te maken.
26 oktober 2024
Vind hier de ingrediënten om Nessie's Bun te maken.
Je zit in een social media app, daarmee kunnen we je betaling niet goed verwerken.
Klik rechtsboven op de 3 puntjes open pagina in externe browser en word lid!