ZWART op Dutch Comic Con 2023

Datum

Geschreven op 13 juli 2023

Datum

Geschreven op 13 juli 2023

Op Dutch Comic Con heerst een betoverende sfeer waarin de wereld van de fictieve personages tot leven komt. ZWART betrad onlangs de levendige en kleurrijke wereld van Dutch Comic Con. Wij gingen in gesprek met cosplayers over hun ervaringen en de vrijheid om zichzelf uit te drukken. ZWART en Dutch Comic Con hechten beiden grote waarde aan gevoel van gemeenschap. Voor deze rapportage stonden de vragen centraal in hoeverre Dutch Comic Con fungeert als een ‘safe space’ en met name hoe cosplayers van kleur zich binnen deze gemeenschap voelen. Daarnaast werd aandacht besteed aan het gebrek aan personages van kleur om te cosplayen en de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Dit artikel zet een spotlicht op de complexe dynamiek van zelfexpressie, inclusie en identiteit binnen de cosplaygemeenschap op Dutch Comic Con.

 

Wederzijds respect

Overal waar je kijkt, zie je mensen gehuld in prachtige en gedetailleerde cosplay-kostuums. Cosplay, de kunst van het transformeren naar geliefde personages uit o.a. strips, boeken, manga, anime, films en videogames. De term "cosplay" is een combinatie van de Engelse woorden "costume" (kostuum) en "play" (spelen). Wat opvalt is de gezellige sfeer die heerst op Dutch Comic Con, waarbij mensen elkaar bewonderen en complimenten geven voor de nauwkeurigheid en inspanning die in elk kostuum is gestoken. Er is sprake van wederzijdse respect en erkenning voor de creatieve prestaties, wat zorgt voor een positieve en stimulerende omgeving. ‘Je merkt toch dat mensen hier meer naar je toe komen. Ze vragen vaker naar foto’s en reageren super enthousiast. Dat is echt het leukste aan hier rondlopen in cosplay’ zegt halfgod Maui uit Disney’s Moana.

 

Beperkte opties

Het veranderen van de etniciteit van bepaalde personages in populaire media heeft vaak geleid tot haatdragende kritiek online. Een recent voorbeeld is de casting van Halle Bailey, een zwarte actrice, als Ariël in de nieuwe The Little Mermaid-remake. Hoewel er veel positieve reacties zijn, is er ook een overvloed aan negativiteit vanwege het feit dat Ariël in de originele versie een witte huidskleur had. Maar waarom vinden dit soort veranderingen steeds vaker plaats? Het antwoord ligt in het streven naar meer representatie.

Cosplayers van kleur ervaren soms moeilijkheden bij het vinden van personages die overeenkomen met hun eigen etniciteit of huidskleur. Het gebrek aan diversiteit in populaire cultuur en media beperkt hun keuzemogelijkheden, wat kan leiden tot gevoelens van marginalisatie. ‘Ik vind het jammer dat wij zoveel kritiek krijgen, mensen moeten begrijpen dat we niet veel personages hebben om uit te kiezen’ legt Harley Quinn uit DC Comics uit. De beschikbare pool aan personages waaruit cosplayers van kleur kunnen kiezen is beperkt, terwijl witte cosplayers een breed scala aan opties hebben. Dit betekent dat cosplayers van kleur vaak creatief moeten zijn en alternatieve mogelijkheden moeten vinden om zich te kunnen uiten in hun cosplay. ‘Ik heb het idee dat er meer fictionele karakters mogen komen met Afrikaanse culturen. Überhaupt meer fictionele karakters van kleur in het algemeen. Als er meer innovatie komt op dat gebied, krijgen wij ook meer mogelijkheden.’ concludeert een Blade cosplayer.

 

‘Wie gaat je hier pesten?’

Dutch Comic Con speelt een belangrijke rol als een veilige ruimte voor cosplayers, waar ze zichzelf kunnen zijn zonder angst voor negatief oordeel of kritiek. Buiten het evenement hebben cosplayers regelmatig te maken met vijandigheid vanwege het negatieve beeld dat vaak wordt gecreëerd in de media, waarbij cosplay wordt afgeschilderd als vreemd en nerdy. Het reizen naar een conventie kan ook uitdagingen met zich meebrengen, aangezien cosplayers vaak ongewenste aandacht krijgen in het openbaar vervoer, waar nieuwsgierige blikken hen vergezellen. ‘Ga nooit alleen! Neem altijd iemand mee en zorg dat je veilig bent. Doe het laatste stuk van je cosplay hier aan, want dan heb je minder last van starende blikken onderweg.’ geeft Penny van de videogame Five Nights At Freddy’s als tip.

Binnen de muren van Dutch Comic Con verandert deze dynamiek volledig. Hier vinden cosplayers een omgeving waar ze volledig geaccepteerd worden en waar ze vrijelijk de cosplay kunnen dragen die ze willen, zonder angst voor beoordeling. Wat opvalt, is de onderlinge steun tussen cosplayers. Deze solidariteit creëert een gemeenschap waarin cosplayers zich veilig voelen en kunnen genieten van hun passie zonder angst voor vooroordelen. ‘Mensen durven zich hier meer te uiten. Wie gaat je hier pesten? Wat gaat iemand zeggen? Iedereen hier heeft soortgelijke interesses.’ aldus Moana. Dutch Comic Con fungeert als een baken van inclusie en ondersteuning, waardoor iedereen de vrijheid heeft om volledig zichzelf te zijn.

Gerelateerde artikelen

Interview
Image Omroep ZWART geeft non-binaire maker Nanoah een veilig thuis voor eerste podcastserie
Omroep ZWART geeft non-binaire maker Nanoah een veilig thuis voor eerste podcastserie

Een intiem gesprek over queer en black identiteit, dat de luisteraars meeneemt door Nanoah's

Nieuws
Image Nieuwe ZWART documentaire Nelson Mandela: Hoop of Hype 3 december op NPO2
Nieuwe ZWART documentaire Nelson Mandela: Hoop of Hype 3 december op NPO2

Tien jaar na de dood van Nelson Mandela trekken Akwasi Ansah en Gianni Lieuw-A-Soe door

Opinie
Image Stop met het bagatelliseren van de Nederlandse moslimgemeenschap
Stop met het bagatelliseren van de Nederlandse moslimgemeenschap

Het is officieel: de PVV is de grootste partij van Nederland. De uitslag maakte een hoop emoties...

Nieuws
Image Nederlandse versie van Jimmy Fallons hitshow ‘That’s My Jam’ start binnenkort op NPO3
Nederlandse versie van Jimmy Fallons hitshow ‘That’s My Jam’ start binnenkort op NPO3

Quinty Misiedjan presenteert eerste amusementsprogramma Omroep ZWART