ZWART komt met nieuwe docuserie ‘De Afhaalchinees’

Datum

Geschreven op 25 juli 2023

Datum

Geschreven op 25 juli 2023

ZWART komt met een nieuwe documentaireserie genaamd 'De Afhaalchinees', gemaakt door tv-maker Kelly van Binsbergen. De vierdelige serie zal wekelijks te zien zijn op NPO3 vanaf dinsdag 29 augustus om 21.10 uur. De Afhaalchinees onderzoekt de wereld van interlandelijke adoptie aan de hand van Kelly’s persoonlijke ervaringen.

‘Niet Chinees genoeg, niet Nederlands genoeg’

Sinds de jaren '70 zijn er in Nederland meer dan 40 duizend kinderen geadopteerd. Na een tijdelijke stop vanwege een vernietigend rapport over de Nederlandse adoptiecultuur, is het sinds een jaar weer mogelijk om kinderen uit het buitenland te adopteren. Deze ontwikkeling heeft bij ouders met een kinderwens voor blijdschap gezorgd, maar heeft ook zorgen bij anderen opgeroepen. Kelly van Binsbergen groeide op in een klein dorpje in West-Zeeuws Vlaanderen bij haar adoptieouders, waar ze haar hele jeugd als 'afhaalchinees' werd genoemd. Ze vertelt: "Volgens Chinezen ben ik niet Chinees genoeg en volgens Nederlanders niet Nederlands genoeg." Haar identiteit en afkomst zijn een levenslang innerlijk gevecht geweest, en met deze documentaire reeks duikt ze voor het eerst in haar eigen adoptieproces en onthult ze de mythen en misvattingen rondom het Nederlandse adoptiesysteem.

De verborgen realiteit

Van Binsbergen benadrukt dat de interlandelijke adoptiecultuur complexer is dan vaak wordt gedacht: "Het is ingewikkelder dan veel mensen denken. Het gaat ook over identiteit, mentale problematiek, loyaliteit en dankbaarheid." De serie confronteert de kijkers met de harde realiteit van adoptie in Nederland door middel van persoonlijke verhalen, interviews met andere geadopteerden, gezinnen en deskundigen, en haar eigen zoektocht in haar adoptiedossier.

'De Afhaalchinees' werpt niet alleen licht op het persoonlijke verhaal van Kelly Van Binsbergen, maar ook op de verborgen realiteit van andere geadopteerden. Gedurende het produceren van de serie heeft ze gesprekken gevoerd met lotgenoten en kwam ze tot de ontdekking dat veel andere geadopteerden met dezelfde problemen worstelen als zij: "Van suïcidale gedachten tot racisme en identiteitsproblemen. Maar erover praten blijft een taboe omdat je hiermee automatisch een aanval opent op je eigen ouders. Ik hoop dat deze serie een open discussie op gang brengt en het taboe rondom interlandelijke adoptie doorbreekt."

_____________________________________________

Volg de ontdekkingsreis van Kelly van Binsbergen in 'De Afhaalchinees',
wekelijks te zien vanaf dinsdag 29 augustus om 21.10 uur op Omroep ZWART, NPO3.

De Afhaalchinees is geproduceerd door PnP Media

Gerelateerde artikelen

Interview
Image Omroep ZWART geeft non-binaire maker Nanoah een veilig thuis voor eerste podcastserie
Omroep ZWART geeft non-binaire maker Nanoah een veilig thuis voor eerste podcastserie

Een intiem gesprek over queer en black identiteit, dat de luisteraars meeneemt door Nanoah's

Nieuws
Image Nieuwe ZWART documentaire Nelson Mandela: Hoop of Hype 3 december op NPO2
Nieuwe ZWART documentaire Nelson Mandela: Hoop of Hype 3 december op NPO2

Tien jaar na de dood van Nelson Mandela trekken Akwasi Ansah en Gianni Lieuw-A-Soe door

Opinie
Image Stop met het bagatelliseren van de Nederlandse moslimgemeenschap
Stop met het bagatelliseren van de Nederlandse moslimgemeenschap

Het is officieel: de PVV is de grootste partij van Nederland. De uitslag maakte een hoop emoties...

Nieuws
Image Nederlandse versie van Jimmy Fallons hitshow ‘That’s My Jam’ start binnenkort op NPO3
Nederlandse versie van Jimmy Fallons hitshow ‘That’s My Jam’ start binnenkort op NPO3

Quinty Misiedjan presenteert eerste amusementsprogramma Omroep ZWART