Vier zwarte trots: Vijf tips voor deze Black Achievement Month

Datum

Geschreven op 12 oktober 2023

Het is Black Achievement Month, de maand waarin de bijdrage van de zwarte gemeenschap aan de Nederlandse samenleving wordt gevierd. Van filmvertoningen tot interactieve voorstelling - er zijn genoeg manieren om zwarte trots te vieren!

Wij zetten een paar van onze aanbevelingen voor je op een rijtje.

Datum

Geschreven op 12 oktober 2023

Tags

Alledaagse waarheid | oktober in Amsterdam en Den Haag

In deze documentaire over het alledaagse racisme in Nederland gaat Ida Does op onderzoek uit hoe het werk van wetenschapper Philomena Essed de strijd tegen racisme en discriminatie heeft beïnvloedt. De film is de gehele maand oktober te zien in verschillende Amsterdamse en Haagse filmhuizen.

Free to be Free | 13 & 14 oktober in Utrecht

Hoe vrij ben je om vrij te zijn? Samen met toneelcollectief Sites of Memory duik je in het thema van opstand en verzet. Aan de hand van dans, theater, poëzie en muziek worden verhalen tot leven gebracht die zijn verbonden aan de koloniale geschiedenis van Utrecht. De voorstelling, onderdeel van het programma van Stadsschouwburg Utrecht, vindt plaats in Museum Speelklok.

Het is niet nieuw | 17 oktober in Den Haag

De queer geschiedenis van Afrika - Een weinig bezocht maar hartstikke relevant thema. In deze voorstelling neemt Geoffrey van der Ven zijn homoseksuele én Nigeriaans-Nederlandse identiteit onder de loep. Met spoken word, storytelling en multimedia wordt de centrale vraag gesteld: Hoe nieuw is zijn verhaal?

Black Business Meeting | 20 oktober in Amsterdam

Georganiseerd door The Black Archives is dit de vijfde editie van een evenement vol interessante sprekers vanuit de Afrikaanse diaspora. Het is een kans om nieuwe inzichten op te doen, je netwerk uit te breiden en meer te leren over ondernemerschap in de zwarte community.

Sporen van Haar | 27 & 28 oktober in Amsterdam

In deze afro-futuristische voorstelling staat de rijstkorrel van de blaka aleisi centraal als symbool voor de sporen die ons leiden naar ons cultureel en koloniaal erfgoed. Wat kan het perspectief van Marronvrouwen ons leren over veerkracht en vechten tegen onderdrukking? In samenwerking met het Plein Theater en Kula Storo is de voorstelling opgestart naar aanleiding van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 150 jaar afschaffing Slavernij van Nederland.

Kans maken op een 3 maanden abonnement van WeArePublic?
Mail naar kult@omroepzwart.nl met welke tip je het liefst wil bekijken!

Gerelateerde artikelen

Recensie
Image Boni de Musical: Dit is wat we missen in de geschiedenisboeken!
Boni de Musical: Dit is wat we missen in de geschiedenisboeken!

Boni de Musical is een muzikaal festijn dat zich richt op educatie over verzetsstrijder Boni...

Recensie
Image Find your Eyes: De schoonheid in een momentopname
Find your Eyes: De schoonheid in een momentopname

Recensie over de theatervoorstelling Find Your Eyes van Benji Reid.