Nieuwe ZWART documentaire Nelson Mandela: Hoop of Hype 3 december op NPO2

Datum

Geschreven op 3 december 2023

Tien jaar na het overlijden van Nelson Mandela presenteert Omroep ZWART zijn nieuwste documentaire over de nalatenschap van de iconische anti-apartheid activist en voormalige president van Zuid-Afrika. Akwasi Ansah en Gianni Lieuw-A-Soe reisden voor de documentaire naar Mandela’s thuisland om te onderzoeken in welke staat het vandaag verkeert en of zijn dromen van vrede, veiligheid en gelijkheid zijn uitgekomen. Nelson Mandela: Hoop of Hype is op 3 december om 20.16 uur te zien op NPO2.

Datum

Geschreven op 3 december 2023

Tags

Op 5 december 2023 is het exact tien jaar geleden dat Nelson Mandela overleed. Voor Akwasi en Gianni, jeugdvrienden en initiatiefnemers van Omroep ZWART, reden om te kijken naar wat er vandaag de dag over is van zijn idealen. “We herinneren ons Mandela als de man die apartheid beeindigde en Zuid-Afrika veranderde in de regenboognatie”, vertelt Gianni. “Maar als je kijkt naar de huidige staat waarin de wereld verkeert, kun je je afvragen of het een utopie is gebleken. Met deze documentaire willen we zowel de iconische man eren en tegelijkertijd een kritische blik werpen op zijn erfenis.

Tijd om het tij te keren

Tijdens hun reis door Zuid-Afrika komen de boegbeelden van Omroep ZWART confronterende feiten tegen. Zo verdient een witte Zuid-Afrikaan nog altijd drie keer meer dan zijn zwarte landgenoot, terwijl meer dan 90 procent van de bevolking zwart is. Ook staan ze versteld als ze zowel jonge als oudere zwarte Zuid-Afrikanen ontmoeten die openlijk terugverlangen naar de apartheid. De documentaire probeert antwoord te geven op de vraag in hoeverre gelijkheid is behaald, en verkent welke kansen er zijn voor een volgende generatie om het tij te keren.

“Ondanks de pijnlijke waarheden bleek onze zoektocht toch ook een verhaal vol inspiratie”, laat Akwasi weten. “Mandela’s visie op een vreedzaam samenleven, ongeacht huidskleur, religie, geslacht of seksuele voorkeur, is een boodschap waar velen kracht uit halen. Juist in tijden zoals deze. We willen niet wegkijken van de soms confronterende realiteit, maar juist de verhalen blootleggen waar we van kunnen leren en groeien.”

Over Nelson Mandela: Hoop of Hype

Tegen de achtergrond van Zuid-Afrika, een land dat nog steeds wordt verscheurd door ongelijkheid en waar zelfs Nelson Mandela niet meer heilig is, verkennen Akwasi en Gianni alle sociale lagen van het land, en gaan met bewoners in gesprek over de huidige betekenis van Mandela en zijn gedachtegoed. De documentaire is een productie van Het Volk en geregisseerd door Matthijs Kleyn. 

Nelson Mandela: Hoop of Hype wordt uitgezonden op 3 december om 20.16 uur op NPO 2. Duur: 50 minuten

Over Productiehuis Het Volk 

Het Volk werd in 2020 opgericht door Dibbes Verbeek en Matthijs Kleyn na vijf jaar samenwerking. Hun gezamenlijke passie voor intelligente televisie leidde tot programma's met zowel Adriaan van Dis als Frans Bauer. Nu streven ze naar verrijkende en vermakelijke content die wijzer en vrolijker maakt. Hun vriendschap en gedeelde visie drijven hen om programma's te maken die niet alleen zijzelf, maar ook het publiek willen zien.

Gerelateerde artikelen

Nieuws
Image Podium ZWART: Unplugged bereikt meer dan 2 miljoen online kijkers
Podium ZWART: Unplugged bereikt meer dan 2 miljoen online kijkers

Podium ZWART: Unplugged het ZWART programma dat muziek viert heeft nieuwe hoogten bereikt.

Nieuws
Image Hiphopformatie Opgezwolle doorbreekt na 15 jaar de stilte
Hiphopformatie Opgezwolle doorbreekt na 15 jaar de stilte

Hiphopformatie Opgezwolle doorbreekt met podcast na 15 jaar de stilte. Waarom stopte zij eigenlijk?

Nieuws
Image KULT meer dan 1 miljoen online cultuurliefhebbers bereikt
KULT meer dan 1 miljoen online cultuurliefhebbers bereikt

KULT was hét eerste culturele talkshow programma met de jongerencultuur in het achterhoofd.

Nieuws
Image Nederlandse versie van Jimmy Fallons hitshow ‘That’s My Jam’ start binnenkort op NPO3
Nederlandse versie van Jimmy Fallons hitshow ‘That’s My Jam’ start binnenkort op NPO3

Quinty Misiedjan presenteert eerste amusementsprogramma Omroep ZWART