Nieuwe Barbie-film haalt uit naar genderrollen in de samenleving

Datum

Geschreven op 20 juli 2023

Datum

Geschreven op 20 juli 2023

De nieuwe Barbiefilm verovert momenteel de wereld als een ware sensatie. Overal zie je mensen opgetogen en vol verwachting gekleed in hun meest sprankelende roze outfits, klaar om het iconische speelgoedfiguur te aanschouwen op het grote witte doek. Echter, deze keer is het geen doorsnee Barbiefilm gericht op kinderen, maar een gedurfde versie die waarschijnlijk meer de interesse van volwassenen zal wekken. Geen zorgen, dit artikel belicht de thema’s van de film zonder spoilers te geven!

 

Omgekeerde wereld

Het verhaal volgt Barbie in haar reis om zichzelf te ontdekken en uit te vinden wie ze werkelijk wil zijn, ongeacht de verwachtingen en stereotypen die anderen haar opleggen. Barbie en Ken reizen van Barbiewereld naar de echte wereld en komen oog in oog met het feit dat de samenleving daar heel anders is dan gedacht. In Barbiewereld zijn er namelijk veel verschillende Barbies met ieder een eigen carrière. Van dokter Barbie tot president Barbie tot astronaut Barbie: vrouwen kunnen worden wat ze maar willen! En dan heb je Ken, wiens enige doel is om Barbie’s sidekick te zijn. In de echte wereld realiseren Barbie en Ken dat de rollen omgedraaid zijn: vrouwen worden geseksualiseerd, ondergewaardeerd en niet serieus genomen. Deze ontdekking is een enorme cultuurshock voor zowel Barbie als Ken en leidt tot serieuze gevolgen.

 

De thema’s van Barbie

Greta Gerwig’s Barbie bevat diepgaand sociaal maatschappelijk commentaar over thema's als seksisme en genderrollen. De kijkers worden uitgedaagd om na te denken over de maatschappelijke problemen omtrent genderverschillen die nog steeds aanwezig zijn. De term ‘patriarchaat’ is dan ook een belangrijk punt binnen de film. Het patriarchaat is een maatschappelijk systeem waarin mannen overheersen op politiek, economisch, sociaal en cultureel gebied. Binnen het patriarchaat hebben mannen doorgaans meer macht en privileges dan vrouwen. De film licht echter ook toe dat het tegenovergestelde, een matriarchaat waar vrouwen de dominante rol spelen in de samenleving, ook niet de oplossing is en dat een balans gevonden moet worden.

Daarnaast bekritiseert de film het merk Barbie zelf, door aan te kaarten dat de pop ook negatieve invloeden met zich meebrengt. In de film denken de Barbies in Barbieland namelijk dat hun bestaan leidt tot een positiever levensuitzicht voor vrouwen overal ter wereld. Het merk wil immers vrouwen tonen dat ze in staat zijn elk carrière pad te volgen die ze verlangen. Wat de Barbies niet weten, is dat Barbie ook zorgt voor zelfbeeldproblemen. De pop heeft jarenlang namelijk een onrealistische schoonheidsidealen gepromoot, die kleine meisjes onzeker laat voelen over zichzelf.  

 

De roze loper

ZWART mocht aanwezig zijn tijdens de première van Barbie in Pathé Tuschinski. De BN’ers en influencers stroomden binnen in hun meest sprankelende Barbie-roze outfits. Tijdens het event vroegen we mensen op de roze loper, op wat voor manier Barbie impact heeft gehad op hun leven. Hier kwamen interessante antwoorden uit. Zo zei beauty influencer Jessie Maya dat Barbie invloed heeft gehad op haar eigen schoonheidsbeeld: ‘Het perfecte plaatje, een beetje plastic hier en daar’. Barbie heeft tijden gekend waarin het aanbod niet heel divers is aan etniciteiten, wat ook impact kan hebben op kleine meisjes. Marijke Helwegen hoopt dat deze Barbie-film meer effort toont om te laten zien dat er niet één type Barbie is. ‘Er zijn wereldwijd niet alleen blonde Barbies, maar in alle kleuren van de regenboog. Alle kleuren ogen, alle huidskleuren… Iedere Barbie moet gelijke kansen hebben en krijgen’.    

Wanneer de vraag werd gesteld of de genodigden vroeger specifiek kozen voor stereotype meisjes of jongensspeelgoed, varieerden de antwoorden enorm. Sommigen maakten het totaal niet uit, terwijl anderen daar wel een bewuste keuze in maakten. ‘Ik haatte vroeger roze, omdat alle meisjes roze leuk vonden en ik wilde altijd anders zijn.’ vertelde Sioe Jeng Tsao. André Dongelmans lapt de genderrollen aan zijn laars: ‘Ik vind het leuk om hakken en vrouwenkleding aan te trekken, na een bepaalde leeftijd voelde ik dat dat minder als acceptabel werd gezien’. Actrice Joy Delima denkt veel Barbies te hebben gekregen als kind, puur omdat ze een meisje is. Als ze een broer zou hebben, zou die waarschijnlijk geen Barbie hebben gehad.

Als jij terugkijkt naar jouw jeugd, heb jij bepaalde keuzes gemaakt op basis van genderstereotypen?

Gerelateerde artikelen

Opinie
Image De Septimius Awards 2024: Een gesprek over inclusie & diversiteit in de filmindustrie
De Septimius Awards 2024: Een gesprek over inclusie & diversiteit in de filmindustrie

Een verslaggeving van de Septimius Awards 2024.

Interview
Image Raymi Sambo over Pride en queer representatie in de media
Raymi Sambo over Pride en queer representatie in de media

Een interview met Raymi Sambo over queer representatie in de media.

Recensie
Image Elegante Zwarte Jongens Op Film
Elegante Zwarte Jongens Op Film

Een recensie van Sir Isaac Juliens tentoonstelling "What Freedom Is to Me" in het Bonnefanten museum

Column
Image Verbonden door liefde en hun voorouders
Verbonden door liefde en hun voorouders

'Ons verhaal getuigt van liefde, gemeenschap en verbinding met onze voorouders.' - Alfrida en Daudi