Jong en ervaring met seksueel geweld: Soraya (19) en Kaylee (19) over hoe zij hun leven oppakken

Datum

Geschreven op 29 februari 2024

Soraya (19) en Kaylee (19) hebben allebei op jonge leeftijd te maken gehad met seksueel geweld. Bij PinQ, een specialistisch behandelcentrum voor jongeren die slachtoffer zijn van mensenhandel of in afhankelijkheidsrelaties verkeren, hebben zij elkaar leren kennen. In De Nacht is ZWART vertellen zij aan Nawa Sira en Lara Lauwigi over de impact van seksueel misbruik op hun leven en hoe het nu met ze gaat.

Datum

Geschreven op 29 februari 2024

Tags

Kaylee (19 jaar)

Kaylee was pas zestien jaar toen zij bij PinQ terechtkwam en uithuisgeplaatst werd. Over de reden waarom ze daar terechtkwam, zegt ze: "Thuis was het echt niet meer leuk. Ik was al eens eerder uithuisgeplaatst, maar toen ik terugkwam ging ik in hetzelfde patroon verder. Mijn moeder was me echt zat." De beginperiode bij PinQ verliep goed, Kaylee maakte snel contact en hield zich aan alle regels. "Het voelde al heel snel als thuis."

Toch keert het tij en vertoont Kaylee ook bij PinQ na een tijdje rebels en opstandig gedrag. Nadat haar dienst in de horeca is afgelopen, werd er tijdens de nazit vaak veel gedronken en houdt Kaylee zich steeds minder vaak aan de afspraken bij PinQ. Op haar zeventiende wordt Kaylee verkracht en dan slaat haar rebelse gedrag door. "De eerste paar weken kon ik alleen maar in bed liggen. Dat gevoel is zó moeilijk te beschrijven, ik was gewoon niet meer hier en wilde alleen maar slapen. Eigenlijk zat ik zwaar in een depressie."

"Nu weet ik 100% zeker dat die verkrachting niet mijn schuld was. Ik had niks anders kunnen doen." - Kaylee(19) over hoe zij terugkijkt op haar seksueel trauma


Kaylee grijpt naar alcohol en drugs om te vluchten voor haar trauma en komt zo in een verslaving terecht. De begeleiders bij PinQ bieden haar alles wat ze nodig had: liefde, zorg en aandacht. "Maar ik vond het heel erg moeilijk om dat aan te nemen, omdat ik geen liefde voor mezelf had. Mijn eigenwaarde was al heel laag door mijn verleden, maar op dat moment was het er helemaal niet meer."

Kaylee is inmiddels clean en nuchter, iets waar zij hard voor werkt. Wanneer ze terugkijkt op de periode die achter haar ligt, zegt ze: "Nu weet ik 100% zeker dat die verkrachting niet mijn schuld was. Ik had niks anders kunnen doen. Ik heb 'nee' gezegd, ik was aan het huilen. Die signalen zie je. Mijn lichaam kon niet terugvechten. Wat had ik kunnen doen tegen twee mannen? Soms wil je hoofd wel, maar je lichaam niet en dan blokkeer je. En dat gebeurde bij mij: ik bevroor."

Soraya (19 jaar)

Soraya komt ook bij PinQ terecht doordat zij niet meer thuis kan wonen. Een goede beslissing, want doordat Soraya naar PinQ ging, was er een zorg bij haar moeder weg. Haar situatie is inmiddels compleet veranderd, want nu gaat zij juist naar haar moeder toe als ze een veilig plek nodig heeft. "Als ik ziek ben, me niet goed voel of zin heb om weer 'dingen' te gaan doen, ga ik nu naar mijn moeder toen. Zij is mijn safe space."

Zonder systeemtherapie was de band tussen mij en mijn moeder kapot.

Soraya(19) over wat therapie voor haar heeft betekend

Soraya vertelt over de verschillende soorten therapie die zij heeft gevolgd en hoe dat haar en haar familie heeft geholpen: "Zonder systeemtherapie was de band tussen mij en mijn moeder kapot. Vroeger waren er heel veel geheimen, ik vertelde mijn moeder niks." Na systeemtherapie volgt Soraya ook schrijftherapie. Daar schrijft zij een eigen boek waar al deze geheimen instaan. Tijdens één van de sessies leest zij de verhalen voor aan haar familie: "Dat boek voorlezen vond ik heel erg eng, maar de reactie die ik heb gekregen kon eigenlijk niet beter. Ik was altijd bang dat die geheimen tegen me gebruikt zouden worden, maar dat is nooit gebeurd. Daarna konden mijn ouders vragen stellen en was het klaar. Het voelde als een schone lei. Tot op de dag van vandaag vertel ik mijn moeder alles."

Gerelateerde artikelen

Verdieping
Image Horrorfilms en de weg naar diversiteit en representatie
Horrorfilms en de weg naar diversiteit en representatie

Kan iedereen zich wel identificeren met de karakters en de problematiek van horrorfilms?

Verdieping
Image Palestina en Israël: 75+ jaar van menselijk leed en politieke spanning
Palestina en Israël: 75+ jaar van menselijk leed en politieke spanning