Find your Eyes: De schoonheid in een momentopname

Datum

Geschreven op 2 oktober 2023

In Find Your Eyes worden verschillende kunstvormen gecombineerd om een verhaal te schetsen. De aftrap van Black Achievement Month is een mix van dans, fotografie en audiovisuele storytelling.

Datum

Geschreven op 2 oktober 2023

Tags

Benji Reid: Visionair achter de voorstelling Find Your Eyes

Black Achievement Month

1 oktober was de start van Black Achievement Month. Gedurende de hele maand krijgen verschillende theaters, musea en culturele instellingen de kans om de diverse talenten binnen de zwarte gemeenschap te belichten. ITA directeur Clayde Menso vertelt tijdens de opening: “Dat is waar de Black Achievement Month voor staat: ruimte geven aan sterren die we in de afgelopen jaren soms te weinig hebben gezien en soms te weinig een podium hebben gegeven”. Black Achievement Month werd afgetrapt bij het Internationaal Theater Amsterdam met de voorstelling Find Your Eyes van hiphoptheater pionier en fotograaf Benji Reid. ZWART was hierbij aanwezig.  

Losse onderdelen

Fotograaf Benji Reid schiet live op het podium prachtige beelden van de modellen, waarna de afbeeldingen synchroon met de muziek worden geprojecteerd op twee grote schermen. Op deze manier kan het publiek zowel de creatie als het maakproces tegelijk bewonderen. Het stuk is verdeeld in drie actes met verschillende hoofdstukken. Ieder hoofdstuk speelt met een ander shootconcept, waardoor er veel variatie is op visueel en inhoudelijk gebied. De voorstelling wordt per hoofdstuk steeds uitbundiger. Wat begint als simplistische bewegings- en portretfoto’s, breidt zich later uit tot uitgebreidere concepten met materiële voorwerpen en extravagante kostuums. Aangezien de fotografiestijlen wel veel van elkaar verschillen, kan het zijn dat je als publiek eerder aangetrokken voelt tot een specifiek gedeelte van de show in plaats van het algehele eindproduct. De voorstelling voelde namelijk aan als een collectie van losse onderdelen, in plaats van één samenhangend verhaal. Hierdoor moet elk individueel onderdeel maar ‘net binnen je smaak vallen’, wat niet altijd het geval was.

De ‘wauw-factor’

De kracht van de voorstelling ligt vooral in de momenten die het meest kwetsbaar voelen. Binnen het stuk klinkt een voice over door de spreakers die zegt ‘niet zomaar de mensen voor de lens tonen, maar ook hun verhalen’. Met intense lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen weten de modellen, gechoreografeerd door Reid, dit prachtig te verwezenlijken op het podium. Hier dragen de prikkelende afro-futuristische styling en attributen ook aan bij. Bepaalde fragmenten zullen niks anders dan het woord ‘wauw’ bij je oproepen. Find Your Eyes raakt je hart en zet je tegelijkertijd aan het denken. Het belicht meerdere zware taboeonderwerpen, op een oprechte manier. Zo komen thema’s zoals abortus, zelfmoord, verschillende vormen van racisme aan bod.

Find Your Eyes is op maandag 2 en dinsdag 3 oktober om 19.30 uur te zien bij ITA.

Gerelateerde artikelen

Recensie
Image Boni de Musical: Dit is wat we missen in de geschiedenisboeken!
Boni de Musical: Dit is wat we missen in de geschiedenisboeken!

Boni de Musical is een muzikaal festijn dat zich richt op educatie over verzetsstrijder Boni...

Recensie
Image Vier zwarte trots: Vijf tips voor deze Black Achievement Month
Vier zwarte trots: Vijf tips voor deze Black Achievement Month

Wij zetten een paar van onze aanbevelingen voor je op een rijtje voor deze Black Achievement Month.