Derrick Ofosu Boateng: ‘Het geeft ons de ruimte volmondig Afrikaans te zijn’

Datum

Geschreven op 13 april 2023

Datum

Geschreven op 13 april 2023

Vorige week spraken wij fotograaf Derrick Ofosu Boateng (25). Derrick is een opkomend talent afkomstig uit Ghana, wiens fotografie momenteel te zien is bij het l’Europe hotel in Amsterdam. Hij wordt gerepresenteerd Homecoming Gallery, waar zijn werk ook te koop is. Derrick wil met zijn fotografie Afrika in een positief licht zetten. Wanneer non-Afrikaanse fotografen het continent in beeld brengen, wordt dit namelijk vaak gedaan met een deprimerende ondertoon. Afrika wordt gerepresenteerd in het Westen met foto’s van bedelende kinderen en de armoede in de achterstandswijken. Slechts één kant komt naar voren in de media en Derrick zet zich in om Afrika te laten zien vanuit zijn perspectief: optimistisch.

De lach van het volk

In zijn werk wil Derrick inzoomen op de mensen. Dat is belangrijk om het gevoel van gemeenschap goed over te kunnen brengen bij het publiek. Zijn modellen bestaan voornamelijk uit familie en vrienden. Maar zelfs als hij de modellen niet kent, probeert hij eerst een persoonlijke connectie met ze te maken voor de fotoshoot. Zo geeft hij de positieve energie van de Afrikaanse bevolking weer op een oprechte manier. Wanneer aan Derrick gevraagd werd of de positiviteit in zijn kunst een reflectie is van zijn eigen persoonlijkheid, gaf hij aan dat het meer is dan dat. ''Tijdens de fotoshoot is iedereen blij. En dat is een reflectie van de gehele gemeenschap. Het heeft niet per se betrekking tot hoe ik ben, maar tot hoe ons volk is.''

Kleurrijk commentaar

Derrick’s fotografie is heel kleurrijk. Dit doet hij onder andere door een bruisende sfeer en een sterk contrast met de huidskleur van zijn modellen te creëren. De kleuren die hij vaak naar voren laat komen zijn rood, geel, zwart en groen: de vlag van Ghana. Derrick legt uit dat rood symbool staat voor de voorouders die zijn gestorven voor de onafhankelijkheid van het land, geel voor natuurlijke bronnen, zwart voor het volk en groen voor de natuur. Daarnaast levert hij met het gebruik van specifieke objecten zoals fruit, sociaalmaatschappelijk commentaar op de opkomst van technologie. Zo legt hij uit dat één van zijn foto’s, waarin een oudere vrouw knijpt in een appel, symbool staat voor hoe ouderen zich moeten aanpassen aan technologische innovaties om de wereld bij te kunnen houden.

Reflectie van Afrika

In de foto’s laat Derrick de donkere tint van zijn modellen meer naar voren komen. Hij wil hiermee vol trots Afrocentrische kenmerken vieren. Bij Derrick viel sinds jongs af aan al op dat mensen met een donkere huidskleur in films al snel worden gekoppeld aan negatief beladen verhalen. Zwarte mensen worden hierdoor in het echte leven geassocieerd met dingen als criminaliteit en politiegeweld. De positieve stemming van zijn foto’s staat daar lijnrecht tegenover. ''Door onze donkere huidskleur te belichten, creëer je belangrijke conversaties'' vertelt Derrick. ''Het geeft ons de ruimte volmondig Afrikaans te zijn.''

Met zijn werk hoopt Derrick mensen te inspireren en het narratief rondom Afrika te veranderen. De focus ligt op het verspreiden van de liefde voor zijn broeders en zusters. En hij heeft veel liefde te bieden.

Gerelateerde artikelen

Interview
Image Omroep ZWART geeft non-binaire maker Nanoah een veilig thuis voor eerste podcastserie
Omroep ZWART geeft non-binaire maker Nanoah een veilig thuis voor eerste podcastserie

Een intiem gesprek over queer en black identiteit, dat de luisteraars meeneemt door Nanoah's

Nieuws
Image Nieuwe ZWART documentaire Nelson Mandela: Hoop of Hype 3 december op NPO2
Nieuwe ZWART documentaire Nelson Mandela: Hoop of Hype 3 december op NPO2

Tien jaar na de dood van Nelson Mandela trekken Akwasi Ansah en Gianni Lieuw-A-Soe door

Opinie
Image Stop met het bagatelliseren van de Nederlandse moslimgemeenschap
Stop met het bagatelliseren van de Nederlandse moslimgemeenschap

Het is officieel: de PVV is de grootste partij van Nederland. De uitslag maakte een hoop emoties...

Nieuws
Image Nederlandse versie van Jimmy Fallons hitshow ‘That’s My Jam’ start binnenkort op NPO3
Nederlandse versie van Jimmy Fallons hitshow ‘That’s My Jam’ start binnenkort op NPO3

Quinty Misiedjan presenteert eerste amusementsprogramma Omroep ZWART