De Zuid-Afrikaanse house scene laat zich niet stoppen

Datum

Geschreven op 7 oktober 2021

Na twee jaar lockdown is het écht tijd voor een feestje, en dat doen we tijdens ADE. Samen met Cloud 8 x Ziongate presenteren we op 17 2021 oktober ‘Tribes’ in de Paradiso. Een avond vol Zuid-Afrikaanse elektronische muziek.

Datum

Geschreven op 7 oktober 2021

Bijna elke regio in Afrika heeft een eigen housevariant; zoals Electro chaabi in Egypte en Kuduro in Angola. Tijdens ‘Tribes’ nemen we je mee naar de nieuwste en populairste sounds van Zuid-Afrika: Afrohouse, afrotech en de subgenres amapiano en gqom.

Amapiano is een subgenre dat sinds 2016 Zuid-Afrika verovert. Het is ontstaan uit reactie op de Zuid-Afrikaanse muziekindustrie waar veel onafhankelijke artiesten werden uitgesloten om muziek op te nemen, op te treden of ergens anders aan deel te nemen. Via platformen zoals Whatsapp heeft het zich snel en organisch verspreid en een muzikale evolutie voortgebracht.

De naam ‘Amapiano’ voegt het lidwoord van de Zulu-taal, ‘ama’ samen met een westers muziekinstrument ‘piano’. Het bevat veel elementen uit Kwaito muziek, het wordt zelfs gezien als ‘de evolutie van’. Het midtempo van de muziek, keyboardsolo's, drums en lyrics belichten de ervaringen uit de townships van Zuid-Afrika.

Tijdens Tribes nemen we je ook mee in de wereld van gqom. Een stijl afkomstig uit Durban, de tweede stad van Zuid-Afrika. Het genre stuitte door zijn rauwheid op veel weerstand binnen het land. Conservatieven waren van mening dat gqom de Zuid-Afrikaanse muziekindustrie kapot maakte en dat de muziek absoluut niet op de radio gespeeld mocht worden.

Maar het genre werd onder jongeren steeds populairder. Zij organiseren evenementen, delen de muziek en bouwen aan een doe-het-zelf muziekscene.

Pas toen men buiten Zuid-Afrika over gqom ging praten en het in London opgepikt werd, gingen Zuid-Afrikanen zich erin verdiepen. Met als gevolg dat veel grote Zuid-Afrikaanse artiesten als Cassper Nyovest en Big Nuz hun muziek begonnen te mixen met gqom-beats, en het genre zo eindelijk op de radio te horen was.

Gerelateerde artikelen

Recensie
Image Ryan Coogler’s Sinners: De echte horror ligt in de boodschap
Ryan Coogler’s Sinners: De echte horror ligt in de boodschap

Sinners: een intrigerende horrorfilm die zich niet eenvoudig in een hokje plaatsen.

Image Open Call: Omroep ZWART zoekt nieuwe documentaires voor een jonge doelgroep!
Open Call: Omroep ZWART zoekt nieuwe documentaires voor een jonge doelgroep!

Open Call

Recensie
Image Keke Palmer over One of Them Days, representatie en community
Keke Palmer over One of Them Days, representatie en community

Keke Palmer over haar nieuwe film One of Them Days, representatie en het belang van community

Interview
Image In Het Hoofd Van: Maha Eljak
In Het Hoofd Van: Maha Eljak

Artikel van Maha Eljak over kunst als verzet, zelfexpressie en identiteit.