De onderbelichte gezichten van 4 oktober

Datum

Geschreven op 4 oktober 2023

Ter nagedachtenis van de Bijlmerramp in 1992, komt ZWART uit met een vernieuwde versie van de documentaire Een Gat In Mijn Hart. Dit wordt de eerste keer dat ZWART duikt in geanimeerde verhaalvertelling. In de short film Voor Altijd een Gat in Mijn Hart zetten wij o.a. een spotlicht op de onderbelichte slachtoffers van de ramp: de ongedocumenteerden.

Datum

Geschreven op 4 oktober 2023

Tags

Een duistere dag in de geschiedenis

Vandaag is het 4 oktober. Voor sommige mensen staat deze datum bekend als Dierendag. Voor anderen is het een traumatisch moment in de Nederlandse geschiedenis. 31 jaar geleden stortte een Israëlisch vrachtvliegtuig, een Boeing 747 van El Al, neer in de Bijlmermeer. Deze was onderweg naar Tel Aviv, toen het goederenvoertuig te pletter stortte en daarbij enkele flatgebouwen trof in de Bijlmer. Vandaar wordt deze gebeurtenis ook wel de Bijlmerramp genoemd. De schatting van het aantal slachtoffers ligt op 200 doden, waarvan slechts 43 officieel zijn geïdentificeerd. Hieronder vallen de mensen aan boord van het vliegtuig, zowel als de mensen in de flats.

Het belang van 4 oktober

In 2022 kwam Omroep ZWART met een documentaire over de Bijlmerramp, genaamd Een Gat In Mijn Hart. Hierin spraken we met nabestaanden en omstanders van het tragische ongeluk. Hoe gaan zij om met hun trauma? Dit was de vraag die centraal stond. Daarnaast biedt het educatie met de kennis die wij hebben, over wat er werkelijk is gebeurd op die duistere dag in oktober. Op scholen krijgen kinderen niet veel mee over dit onderwerp, terwijl het een belangrijk punt binnen onze geschiedenis is die erkend moet worden. Vele onschuldige zielen hebben hun levens hier verloren en hun verhaal verdient doorverteld te worden aan de volgende generatie. 

De onderbelichte slachtoffers

Ondanks de grote mediadekking rondom de Bijlmerramp, zijn er nog genoeg blinde vlekken binnen het onderzoek. Zo is tot op de dag van vandaag de vrachtinhoud van het vliegtuig nog steeds niet bekend. Daarnaast is het aantal ongedocumenteerde slachtoffers onderbelicht binnen de media. Meerdere mensen die wonen op hetzelfde adres, maar niet staan ingeschreven. Mensen zonder papieren, die hier gedwongen moesten komen voor een beter leven. Door het feit dat ze ongeregistreerd zijn, kon men niet weten dat zij woonden in de Bijlmer. Hierdoor gingen velen verloren zonder naamherkenning. De gedachte dat een bepaalde groep slachtoffers, op basis van een stuk papier, niet dezelfde aandacht of rouw krijgen is verschrikkelijk. Wanneer we op 4 oktober herdenken, moeten wij alle slachtoffers in onze gedachten houden. Zo ook, de mensen die onder persoonlijke omstandigheden hebben moeten leven in de schaduwen.    

Voor Altijd een Gat in Mijn Hart

Vandaag komt een epiloog van Een Gat In Mijn Hart online, Voor Altijd een Gat in Mijn Hart. Deze versie biedt 20 minuten meer aan voorlichting over de Bijlmerramp, verteld vanuit het perspectief van kinderen die in die buurt wonen. Wat deze heruitgave extra speciaal maakt, is dat dit de eerste geanimeerde animatiefilm is van Omroep ZWART. Het verhaal wordt ondersteund door prikkelende animatie, wat het toegankelijk maakt voor het gehele gezin. Deze aanvulling geeft nieuwe inzichten en meer informatie over de voorgeschiedenis van de vliegramp.

Voor Altijd een Gat in Mijn Hart is nu online te bekijken op NPOStart.

Gerelateerde artikelen

Opinie
Image Cowboy Carter en racisme in de countrymuziek industrie
Cowboy Carter en racisme in de countrymuziek industrie

Wederom heeft Beyoncé de wereld omvergeblazen met de uitgave van haar laatste album Cowboy Carter.

Opinie
Image Het N-woord: Waarom blijft het terugkomen op tv?
Het N-woord: Waarom blijft het terugkomen op tv?

Het N-woord op televisie: Een brief aan het medialandschap waar wordt uitgelegd waarom dit niet kan.

Opinie
Image De Bijlmer is geen seksfantasie
De Bijlmer is geen seksfantasie

Opinie
Image Hoop in de toekomst van afrofuturisme
Hoop in de toekomst van afrofuturisme

Waar zijn mensen van kleur in sci-fi en fantasy films? Afrofuturisme biedt hoop.